Henny Diemer

By , September 1, 2009 11:54

Henny Yana Diemer is geboren in Nederland en was reeds als 10-jarige regelmatig te gast als zangeresje in radioprogramma’s van de NCRV. Eenmaal met haar ouders geëmigreerd naar Canada werd zij al snel uitgenodigd bij de C.B.C. Radio Canada.

Op 16-jarige leeftijd begon zij haar opleiding zang aan het Conservatorium van Toronto bij Lois Marshall en presenteerde zij twee jaar later haar eigen radio programma “klassieke muziek” in Niagara Falls. Concerten volgden met het Toronto Symphony Orchestra onder leiding van Sir Ernest Mc Millan waarna zij haar opera-debuut maakte in Hansel und Gretel van Humperdinck met het Edmonton Symphony Orchestra. Gedurende deze periode werkte zij nauw samen met de Canadese pianist Glenn Gould met wie zij een groot deel van het klassieke lied-repertoire uitvoerde.

Begin 70er jaren kwam zij naar Europa waar zij naast lied-recitals  het concert repertoire van o.a. Mozart, Beethoven, Dvorak en Verdi zong. Ze zong de hoofdrollen in opera’s van o.a. Mozart, Strausz, Verdi en Puccini.

Henny Diemer werd in 1987 hoofdvaklerares aan het Utrechts Conservatorium en richtte daar de zeer succesvolle operaklas op. Zij interviewde regelmatig beroemde zangers voor het blad Mens en Melodie en het blad Preludium van het Concertgebouw.

Zij was jurylid bij de staatsexamens en bij diverse nationale en internationale concoursen, o.a. in München, Macon en Den Bosch en gaf regelmatig masterclasses in o.a. Bordeau, Wenen en in de VS.

Naast haar activiteiten op het Utrechts Conservatorium en het coachen van jonge operazangers o.a. bij de Opera Academie van A’dam en Den Haag en de Operastudio in Amsterdam regisseerde Henny Diemer zelf een 10-tal opera’s in Nederland, Frankrijk en Italië waaronder de Falstaff van Verdi, de Orfeo van Monteverdi en de Gianni Schicchi van Puccini in Utrecht.

Onder haar studenten bevinden zich thans diverse finalisten en prijswinnaars van concoursen zowel in Nederland als in het buitenland waarvan een aantal naast het uitvoeren van liederenrecitals in de grote concertzalen in het buitenland regelmatig solistisch optreden in o.a. het Concertgebouw, Vredenburg, en bij de Ned. Opera, de Reisopera en Opera Zuid.

In 1995 richtte zij de Stichting Studio 32 in Utrecht op met het uiteindelijke doel interessante programma’s te maken voor diverse doeleinden, teneinde haar leerlingen de nodige ervaring in het optreden te geven.

Sinds 2007 is zij betrokken als commissielid voor de Staetshuys prijs tijdens het Concours in ‘s Hertogenbosch en bij het Staetshuys Fonds voor jonge zangers samen met de intendanten van de Nederlandse Opera en de Reisopera alsmede de intendant van de Vara matinee.

Interview – Volkskrant

Comments are closed

Panorama Theme by Themocracy

facebook marketing